Сан Марино патувања

Сан Марино по големина е третата најмала република во Европа, после Ватикан и Монако, сместена во источиот дел на Апенинскиот Полуостров. Легендата вели дека Сан Марио е основана од Св. Марин од островот Раб. Поради прогонот на христијаните тој се скрил на блискиот рид Монте Титано, каде изградил мала капела. Таа капела претставува јадро на идниот град -  Сан Марино, главен град на истоимената република која е основана во 301. година и денес брои околу 32.000 жители...

Поаѓања

Патувања