Блог

Јордан – рецепти на традиционални јадења наместо сувенири

Објавено во петок, 24. април 2020. во Азија

Јордан – рецепти на традиционални јадења наместо сувенири

Веќе долг низ години патувајќи добро ги памтам имињата и рецептите кои ми се допаднале на патувањата. Уживањето во локалната храна, особено ако станува збор за некоја кујна која е многу поразлична од нашата...

Продолжете со читање

Традиционалната кујна на Ерменија и Грузија

Објавено во среда, 15. април 2020. во Европа

Традиционалната кујна на Ерменија и Грузија

Традиционалната кујна во Кавказ се развивала под силно влијание на географијата и сточарскиот начин на живот како и во ерменскиот случај, влијанието на преплетување на различните цивилизации. Големиот број...

Продолжете со читање

Дали е безбедно да се патува во Иран?

Објавено во петок, 27. март 2020. во Азија

Дали е безбедно да се патува во Иран?

Кога помислуваме на егзотични дестинации и мистични делови на светот, скоро и неизбежно е да не се сетиме на убавината на Ориентот. Можеби и најинтригантна од сите ориентални земји, старата Персија со своите антични...

Продолжете со читање

Зошто Малдиви и совети за патување

Објавено во петок, 27. март 2020. во Азија

Зошто Малдиви и совети за патување

Освојте ги двете земјини полутопки!Посетата на Малдиви најчесто подразбира престојување на двете Земјини полутопки бидејќи најјужниот остров лежи на 1 степен јужна географска ширина, додека најсеверниот атол се...

Продолжете со читање

Некогашна Бурма, денес Мјанмар

Објавено во четврток, 26. март 2020. во Азија

Некогашна Бурма, денес Мјанмар

Земја за која малку се знае, малку се пишува, најсиромашна во југоисточна Азија, со слаба економија и инфраструктура, но многу богата..Богата со историја, култура, автентичност, традиционален живот, со топол народ, мир,...

Продолжете со читање