Јужна Кореја патувања

Патувајте со насмеаното племе на далечниот исток до срцето на некогашното “Кралство Баекје“ на Кореја и денес еден од најголемите мегалополиси во светот, со над 25 милиони жители! 

Тоа е своевидна комбинација на традиционална и модерна култура, што пред само шеесет и пет години лежеше во урнатините на Корејската војна, а денес е главниот сведок на трансформацијата за која може само да се сонува. Чудо што се гради секој ден и го диктира целиот светски процес на модернизација и урбанизација. 

Познат по своите специфични врски со Северна Кореја и традиционалната DMZ, таканаречената демилитаризирана зона, која претставува „земја на никој“ меѓу Северна и Јужна Кореја - формирана по завршувањето на војната. 

Демилитаризираната зона е создадена во соработка помеѓу Северна Кореја и Обединетите нации во 1953 година. Долга е 250 километри и широка 4 километри, а има четири тунели што ги поврзуваат двете земји, но се претпоставува дека има и повеќе. 

Ние се запознаваме со уметноста на палатата Чангдеок, Форт Хасеон, храмот Јонгмио и гробниците на династијата Јосеон, додека испробуваме локална храна и пијалоци. 

Северна Кореја никогаш не била поблизу до нас, како што е сега - апсорбирајќи ја енергијата на тоа место, додека ги истражуваме островите на Јужна Кореја, нејзините национални паркови, пештери и водопади.

Поаѓања

Патувања

Видео