Мадагаскар

Мадагаскар

Мадагаскар е островска земја која се наоѓа во Индискиот Океан, југоисточно од африканскиот континент. Главен град е Антананариво.

Оваа земја е позната по својот уникатен биодиверзитет и богата култура. Географски, Мадагаскар е четвртиот по големина остров во светот, со разновиден пејзаж кој вклучува тропски дождовни шуми, планини, пустини и брег со прекрасни плажи. Островот е дом на многу ендемични растителни и животински видови, што го прави едно од најважните области за зачувување на биолошката разновидност во светот.

Жителите на Мадагаскар, познати како малгашки, потекнуваат од различни етнички групи кои се населиле на островот низ вековите, вклучувајќи африкански, азиски и полинезиски влијанија. Оваа разновидност се рефлектира во малгашките јазици, кујна, музика и традиции. Економијата на Мадагаскар се заснова на земјоделството, а најважни култури се оризот, кафето, ванилата и зачините.

Мадагаскар е исто така познат по своите уникатни туристички атракции, вклучувајќи национални паркови со диви животни како лемури и баобаби, прекрасни плажи покрај брегот, како и културни атракции како што се традиционални села и историски места.