Јордан Нова Година

Јордан Нова Година

цена од
1.090
EUR ,00
сега од
790
EUR ,00
траење
9 дена
Пријави се Барање
Барање

Кралство на Блискиот Исток, пустинска земја без нафта, но земја во која се наоѓа најневеројатното чудо на античкиот свет, единствената Петра - град во камен. Главен град на Јордан е Аман, а земјата ја населува нешто повеќе од 5 милиони жители. Познатиот Лоренс од Арабија го предводел арапското население во големи битки против Османлиската империја. Јордан е единствена земја на ова подрачје во која нема нафта, а со Египет е единствената арапска нација која има потпишан мир со Израел! Тука се наоѓаат голем број на библиски места, меѓу кои и градовите како Содом и Гомора. Запамтете, ако некој ве понуди со оброк, љубезно одбијте првите три пати, а потоа срдечно прифатете.


Рута
Белград
Будимпешта
Аман
Wadi Musa
Петра
Wadi Musa
Аман
Будимпешта
Белград

Превоз
Авион, Локален трансфер
Сместување
Хотел
Организатор
Jungle Travel d.o.o. Beograd, Србија
Дестинации
Јордан
Видови патувања
Нова година 2024
Код на патување
JO2
Тежина
Погодно за деца
Не

План и програма

Планот и програмата важи за следните поаѓања

Поаѓање од Белград и трансфер до аеродромот во Будимпешта во доцните вечерни часови.

Превоз

 • Трансфер од Белград до аеродромот во Будимпешта

Место

 • Белград
 • Будимпешта

Директен лет за Аман. Пристигнување во Аман, главен град на Кралството Јордан и еден од најлибералните градови во арапскиот свет. Трансфер до хотел. За првиот ден од авантурата планирана е факултативна екскурзија - разгледување на Аман.

Превоз

 • Авионски билет со сите такси на релација Будимпешта - Аман, во економска класа
 • Трансфер од аеродромот до сместувањето

Сместување

Хотел 1 ноќ

Место

 • Будимпешта
 • Аман

Факултативни излети

Во утринските часови го напуштаме сместувањето и тргнуваме кон Вади Муса. Попатно застанување и разгледување на Планината Небо, местото од каде што Мојсеј за прв пат ја видел Ветената Земја. Го продолжуваме патувањето со обиколка на Мртвото Море, најнеобичното езеро на светот кое со години привлекува илјадници туристи од целиот свет. Аристотел пишувал за извонредните својства на неговата вода, а египетската ралица Клеопатра го добила како подарок од Марко Антонио. На надморска височина 16 метри под морето, претставва наниска точка на земјата. Концетрацијата на сол во водате е 30%, скоро осум пати повеќе од соленоста на другите мориња и океани. Го продолжуваме патувањето кон Вади Муса.

Сместување

Хотел 1 ноќ

Место

 • Wadi Musa

Дводневен факултативен излет во Петра. Тура низ градот во карпа, кралските гробници и ризницата во пештерата. Ќе поминеме низ кањонот Сик, бројните пештерски светилишта, театарот и познатите семејни кралски гробници во карпа... Денес, ова место се наоѓа на листата на заштитено културно наследство на УНЕСКО и привлекува туристи од целиот свет. СРЕЌНА НОВА ГОДИНА!

Сместување

Хотел 1 ноќ

Место

 • Петра

Факултативни излети

Продолжение на факултативниот излет во Петра и уживање во магијата на Блискиот Исток.

Сместување

Хотел 1 ноќ

Место

 • Петра

Факултативни излети

Факултативен излет во пустината Вади Рум. Уживаме во нереалните предели на пустината од песок и карпи. Следува шетање, јавање камили... 

Сместување

Хотел 1 ноќ

Факултативни излети

По изгрејсонце пиеме чај во пустината и тргнуваме кон Вади Муса. Пристигнуваме во Вади Муса и имаме слободно време. 

Сместување

Хотел 1 ноќ

Место

 • Wadi Musa

Го напуштаме сместувањето во раните утрински часови. Тргнуваме кон Аман. По пристигнувањето имаме слободно време.

Сместување

Хотел 1 ноќ

Место

 • Аман

Раноутрински трансфер до аеродром. Директен лет од Аман до Будимпешта во предпладневните часови.Пристигнување во Будимпешта и трансфер до Белград.

Превоз

 • Трансфер од сместување до аеродром
 • Авионски билет со сите такси на релација Аман - Будимпешта, во економска класа
 • Трансфер од Будимпешта до Белград

Место

 • Будимпешта
 • Белград

Поаѓања и цени

Во овој момент немаме поаѓања за оваа тура.

Што е вклучено

Сместување

Хотел Пример 7 ноќи

Превоз

 • Трансфер од Белград до аеродромот во Будимпешта
 • Авионски билет со сите такси на релација Будимпешта - Аман, во економска класа
 • Трансфер од аеродромот до сместувањето
 • Трансфер од сместување до аеродром
 • Авионски билет со сите такси на релација Аман - Будимпешта, во економска класа
 • Трансфер од Будимпешта до Белград

Не е вклучено

 • Факултативни излети и влезници за културно-историски споменици
 • Виза за Јордан

Видео

Факултативни излети

Напомена! Термините и цените на факултативните излети се од информативен карактер и истите се променливи, а зависат од слободните термини по локалитетите, бројот на пријавени патници и други објективни околности.

Аман City Tour

Аман City Tour
Цена: 45,00 EUR

Полудневен факултативен излет Aman City Tour : Аман, главниот град на Кралство Јордан. Во градот живеат нешто повеќе од 4 милиони жители и го сметаат за најлиберален град во арапскиот свет. Бројот на туристи и понатаму е мал но од година во година постојано се зголемува. Богатото наследство и духот на истокот привлекуваат внимание на патниците ширум светот. Град кој е создаден за истражување и уживање во магијата на истокот. Ја посетуваме прочуената тврдина, сместена на еден од седумте ридови во Аман која нуди неверојатен поглед на самиот град. Посетуваме храмови, музеј, палатата Omayyad и бројни други локалитети. Излетот го продолжуваме со возење до прочуениот Римски театар во самото срце на градот па нас овој ден некако не шета помеѓу Рим и Акропол додека чекориме по сокаците на пустинскиот град на истокот. Запознавањето со улиците на главниот град на Јордан го продолжуваме со посета на џамијата на Крал Абдулах, па се до “Новиот Аман“ и прошетка низ прочуената улица “Rainbow Street”. Незаборавно искуство! Во цената на излетот е вклучено: локален водич на англиски јазик, превоз и влезници како и услуги од претставникот на агенцијата.

Дводневен факултативен излет во Петра

Дводневен факултативен излет во Петра

Сместена помеѓу Црвеното и Мртвото Море и населена од праисториските времиња се до VII век; главен град на Набатејците врежан во карпа; во хеленистичко и римско време, главен караван - центар за темјан од Арабија, свила од Кина и зачини од Индија; раскрсница меѓу Арабија, Египет и Сирија - Магичната Петра.

Петра е полу-изградена, полу-врежана во камен и е опкружена со планини преполни со премини и клисури. Генијалиот систем на управувањето со вода овозможил суштински да се реши населувањето на ова суво подрачје во времето на владеење на Набетејците, Римскиот и Византискиот период.
Таа е една од најбогатите и најголемите археолошки места во светот поставена во доминантно песочен пејсаж. Извонредноста на Петра се наоѓа во архитектурата на гробниците и храмовите; остатоците од канали, тунели и брани за пренасочување на вода, кои се комбинираат со огромна мрежа тенкови и резервоари што собираат сезонски дождови; како и другите археолошки остатоци - храмови, цркви итн.

Мешавината на хеленистичките архитектонски фасади со традиционалните изрезбани храмови и гробници во камен на Набатејците - вклучувајќи ги гробницата Урн, Коринтиската гробница и Деир („манастирот“) - се уникатни уметнички достигнувања и извонредна архитектонска целина од првите векови п.н.е. Различните археолошки остатоци и спомениците на архитектурата од праисториските времиња до средновековниот период носат извонредно сведоштво за сега изгубените цивилизации што наследиле еден на друг на ова место. Времетраењето на излетот е 2 дена. Во цената на излетот е вклучено: трансфери, локален водич и билети.

Дводневен факултативен излет во пустината Вади Рум

Дводневен факултативен излет во пустината Вади Рум
Цена: 130,00 EUR

Вади Рум или како што ја нарекуваат „Долина на месечината“ се наоѓа недалеку од границата со Саудиска Арабија. Во Вади Рум се менуваат пејзажите како тесни клисури, природни сводови, пустинска вегетација и пештери. Некаде песокот е жолт, некаде светло портокалов и некаде земјата е покриена со мали камења. Името Вади Рум значи долина, а највисоката точка во пустината е планината Ум Дами која е висока 1800 метри. Времетраењето на излетот е 2 дена. Во цената на излетот е вклучено: превоз, локален водич, билети, ноќевање во камп, вечера и појадок.

Сместување

Хотел

Хотел
Ова е пример на сместување какво што можете да очекувате. Вистинското сместување може да биде друго, но слично во поглед на тоа што нуди.

Хотелот е сместувачки објект кој располага со 1/2 соби. Сите соби поседуваат тоалет. Услугата е на база ноќевање со појадок. Името на хотелот ќе биде потврдено по формирање на групата, најдоцна една седмица пред поаѓање.

Корисни информации

Овде ќе најдете корисни информации за самата дестинација, како и некои совети за ова патување.

Важни напомени

Ве молиме внимателно прочитајте ги овие напомени. Сметаме дека е исклучително важно нашите патници да бидат добро информирани, што овозможува помалку недоразбирања за време на патувањето и попријатно искуство.

Напомени:
Општи напомени:

 • Организатор на патувањето е JUNGLE TRAVEL од Србија со лиценца OTP 162/2020.
 • При пријавување, потребно е да доставите копија од пасош/податоци од пасошот со кој патникот ќе патува на самото патување. Патникот мора задолжително да го провери траењето и исправноста на патниот документ, како и бројот на слободни страници потребни за патувањето.
 • Сите пасоши мораат да имаат рок на важење минимум 180 дена (6 месеци) од датумот на враќање во земјата.
 • Организаторот на патувањето го задржува правото на измена на одредени содржини од програмата, во случај на вонредни околности и работи кои агенцијата не може да ги предвиди, за време на склучување на договорот.
 • Организаторот на патувањето не е овластен и не ја проценува валидноста на патните и други исправи.
 • За сите информации кои се дадени по усмен пат, агенцијата не сноси никаква одговорност.
 • Потписникот на Договорот за патување или претставникот на групата на патници е задолжен да ги информира и запознае сите патници со договорениот програм на патување, условите на плаќање, визирање и ОПШТИТЕ УСЛОВИ НА ПАТУВАЊЕ НА JUNGLE TRAVEL D.O.O. од Белград.
 • Патниците се должни, два дена пред поаѓање, да го проверат точното време и место на поаѓање на групата.
 • Патникот е должен сам да се запознае со правилата на однесување во земјата во која патување и да ги почитува важечките законски царински прописи.
 • Во превозните средства најстрого е забрането пушење, конзумирање на алкохол и опојни средства.
 • Патниците се дожни да, во автобусите и другите превозни средства со кои се врши трансфер, останат на своите места и не смеат истите да ги напуштаат на места кои не се предвидени за пауза (граници, чек-поинт станици, патарини итн). Во случај патникот да го напушти возилото без претходен договор со претставникот на агенцијата, истиот сам ги сноси сите трошоци и последици.
 • Патникот кој преку неадекватно однесување, ги вознемирува останатите патници или смета на шоферите и/или придружникот на групата во својата работа, ќе биде одма исклучен од патувањето и целата одговорност преоѓа на него/неа, без право на жалба и враќање на пари.
 • Патникот е должен да ја почитува “саатницата” одредена од страна на претставникот на агенцијата на патувањето, во спротивно, претставникот на агенцијата има право да го исклучи патникот од патувањето.
 • Во туристичките автобуси не е можна употреба на тоалет. Во согласност со планот и програмот на патувањето, паузи се прават на 3-4 часа (во зависност од локацијата и опременоста на бензинските станици), кои патниците можат да ги користат за употреба на тоалет.
 • Агенцијата го одредува распоредот на седење, местото на поаѓање, местата за паузи и времетраењето на истите. Со плаќање на превозот, патникот го прифаќа горенаведеното, без право на приговор и жалба.
 • Аранжманот е направен на база на минимум 10 патници за далечни патувања и 50 патници за европски патувања.
 • Во случај на недоволен број на патници за реализација на аранжманот или други објективни околности, организаторот на патувањето ги информира патниците дека аранжманот е откажан – најкасно 10 дена пред датумот на поаѓање за далечни патувања и 5 дена пред датумот на поаѓање за европски патувања.
 • Кај аранжманите кои вклучуваат превоз со авион, по купување на авио картата, невозможно е средствата да се вратат и во тој случај – важат условите на авио компанијата.
 • Кај аранжманите кои вклучуваат low-cost авио компании, во случај на одложување на летот, откажување или губење на конекциите, патниците се дожни сами да ги платат новонастанатите трошоци и агенцијата не може да влијае на околностите кои се надвор од нејзиниот домет.
 • Цените на low cost аранжманите се подложни на промена. По уплата на авансот се проверуваат тарифите и на патникот му се потврдува цената на аранжманот.
 • Агенцијата не сноси одговорност доколку дојде до промена на авио конекциите од страна на авио компаниите.
 • Саатниците на летовите наведени во планот и програмот или добиени од страна на агенцијата се подложни на менување и зависат исклучиво од авио компанијата.
 • Агенцијата го задржува правото да го одбере превозното средство за трансфер. Трансферот се врши до самото сместување, доколку истото е физички возможно.
 • За сите понудени или достапни дополнителни доплати, кои имаат врска со планот и програмот на патувањето, или сместувањето, потребно е да се изјасните при пријавување.
 • Доколку некој патник сам одлучи да смени дел од планот и програмот на патувањето, агенцијата нема обврска на тој патник да му обезбеди трансфер/ран или доцен check-in или check-out во сместувањето/различни ноќевања во сместувањата, од она што е предвидено со планот и програмот на патувањето.
 • Малолетните патници за време на патувањето мора да имаат заверена согласност од родителите.
 • Заради почитување на саатниците предвидени со програмот на патување, како и почитување на времето на останатите патници од групата, не постои можност за задржување на границите кои претставуваат излез од Европска Унија, поради заверување на сметки и враќање на данок од Европската Унија (TAX FREE)
 • Наша препорака е да водите сметка за вашите лични документи и пари на Вашето патување.
 • За овој аранжман се применуваат ОПШТИТЕ УСЛОВИ ЗА ПАТУВАЊЕ ускладени со YUTA  стандардот.

Напомени во врска со сместувањето:

 • Организаторот на патувањето, JUNGLE TRAVEL, го задржува правото на распоред по соби, во согласност со структурата на собите во сместувачкиот објект. Доколку постои можност, агенцијата се труди да излезе во пресрет на желбите на патниците (Ве молиме да имате разбирање. Ова патување пред сѐ треба да биде авантура и добра забава).
 • Во сместувачките објекти се влегува првиот ден од престојот во согласност со правилата на самиот сместувачки објект.Начесто, check-in е во попладневните часови (14h или 15h), а check-out – последниот ден од престојот, најчесто до 10h или 11h.
 • Описите на сместувачките објекти се од информативен карактер.
 • Некои од дополнителните содржини на сместувачките објекти се достапни со доплата. Постои можност на отстапувања и промена на достапноста на некои содржини, бидејќи истите зависат исклучиво од сместувачките објекти (нпр. Сеф, паркинг, мини-бар, ТВ, клима уред...)
 • Патникот е должен да ги почитува правилата на сместувачкиот објект и сам сноси одговорност доколку дојде да санкционирање од страна на персоналот на сместувачкиот објект
 • Во некои сместувачки капацитет во Азија, Африка и Латинска Америка – нема врела вода.
 • Сместувачките капацитети ги сместуваат патниците и го одредуваат распоредот и типот на собите спрема својата расположливост во дадениот момент. Агенцијата не е во можност да им потврди на клиентите дали креветите ќе бидат twin (раздвоени) или double (голем француски лежај), како ни спратноста во самото сместување, освен доколку тоа не е посебно назначено во Договорот. Клиентот со уплата на аранжманот се согласува со овие факти и условите на сместувањето, без право на жалба.
 • Патниците коио патуваат сами во некои програми имаат можност да со доплата, престојуваат сами во еднокреветна соба. Доколку патникот сака да се спои со некој од другите патници од групата и не сака да плаќа доплата, прифаќа да се спои со било кое лице од групата, без оглед на возраста и полот на сопатникот. Во овие ситуации, агенцијата апсолутно не одговара за било какви евентуални непријатност или несогласувања кои патниците можат да ги имаат за време на патувањето.

Напомена во врска со факултативните излети:

 • Факултативните излети не се задолжителен дел од патувањата и за факултативните излети не е обезбедена заштита во поглед на гаранција за патувањето.
 • Термините и цените на факултативните излети се променливи и зависат од слободните термини по локалитетите, бројот на пријавени патници и други објективни околности.
 • Факултативните излети се реализираат од страна на локални агенции. Jungle Travel не е во можност да влијае на работи кои се надвор од нејзиниот домет, односно се врзани за самата реализација на излетот.
 • Факултативните излети се реализираат од локални туристички водичи, на самите локалитети, на англиски јазик. Со плаќање на излетот, патникот ги прифаќа сите услови на локалната агенција, без право на жалба.
 • Агенцијата не може да влијае на времетраењето на патувањата до локалитетите, времето на поаѓање, враќање или обиколка, како ни стручноста на локалните водичи.
 • При уплата на факултативен излет, патникот ги прифаќа условите на локалната агенција која е организатор на излетот. Доколку еден патник уплаќа излет во име на други патници, истиот е должен да ги извести сопатниците за условите на локалната агенција. Било какви измени и откажување од излетот по уплатата, не се возможни, ниту е возможно, под било кои околности, да се рефундираат уплатените средства.
 • Се молат сите патници, пред уплаќање на факултативен излет, да се информираат и упознаат со предвидениот план и услови за факултативниот излет.

Напомена во врска со визите:

 • Патниците задолжително мора да се запознаат со визниот режим на државата во која патуваат.
 • Некои амбасади бараат задолжително присуство на патникот за аплицирање за виза. Патниците се должни да ги испочитуваат правилата на амбасадата,
 • Патниците се должни да ги достават документите за визирање, најдоцна 1 месец пред патувањето, а доколку не ги достават во наведениот рок, должни се сами да ја обезбедат визата за патување.
 • Патниците кои не посеуваат нови биометриски пасоши на Република Македонија, должни се сами да се запознаат со визниот режим на државите во кои патуваат и сами да ги обезбедат визите за патување.
 • Агенцијата не гарантира дека на патникот ќе му биде одобрена виза и не е овластена да утврдува валидност на документи.
 • Агенцијата не сноси одговорност во случај на недобивање на виза.

Во согласност со одредбите од Законот за туризам на Република Србија, Организаторот на патувањето има депозит во висина од 7500,00 ЕУР и гаранција за патување за категорија на лиценца А35 во висина од 350.000,00 ЕУР, која во случај:

А) на инсолвентност на Организаторот на патувањето, се обезбедуваат: 
1. трошоци за нужно сместување, исхрана и враќање на патниците од патувањето, до местото на поаѓање во земјата и странство, 
2. побарување на уплатените средства на Патниците по основ на Договорот за туристичку патување, кое Организаторот на патувањето не го реализирал, 
3. побарувања на уплатените средства на Патниците во случај на откажување на патувањето од страна на Патниците, во согласност со Општите Услови за Патување, 
4. побарување на разликите меѓу уплатените средства по основ на Договор за туристичко патување и средствата намалени сразмерно за неизвршување или непотполно извршување на услуги, опфатени со Програмата на патување и во случај: 

Б) Надокнади на штета која е нанесена врз Патникот со неисполнување, делумно исполнување или неуредно исполнети обврски на Организаторот на патувањето, кои се одредени со Општите услови и Програмата на патување:
1. За побарување на уплатените средства на Патникот по основ на Договор за туристичко патување кое Организаторот на патувањето не го реализирал и
2. За побарување на разлики меѓу уплатените средства по основ на Договорот за туристичко патување и средствата намалени сразмерно за неизвршена, или непотполно извршени услуги кои се опфатени со Програмата на патување. 

Периодот на покритие на Гаранцијата за патување трае од датумот на нејзино издавање, па се до завршувањето на туристичкото патување, односно до враќање на Патниците на договореното одредиште. 

Гаранција по Договорот за Гаранција на патување број 0013/2020 од 10.01.2020, склучено со договарачот на осигурување - Националната асоцијација на туристички агенции ПУ “YUTA", Белград, ул. Кондина бр. 14, Полиса број 300067826 од 14.01.2020. Акционерско друштво за осигурување ДДОР НОВИ САД, Гаранцијата за патување се активира без одложување, односно во рок од 14 дена од денот на настанување на осигураниот случај, кај Националната асоцијација на туристички агенции ПУ “YUTA", +381 11 3228 686, по пишан пат или телеграма на адреса YUTA, Белград, ул. Кондина бр. 14, или на e-mail: garancijaputovanja@yuta.rs.

(Патникот своите права за надокнада на штета ги остварува врз основа на правосилни и извршни судски пресуди, односно одлуки на Арбитражниот суд или други вон-судски решенија на потрошувачки спор, во согласност со овие Општи услови и Општите услови на YUTA.)